Υαλοπίνακες Ασφαλείας | ΑΦΟΙ ΤΣΟΝΑΚΑ Ε.Π.Ε

 


 
Οι υαλοπίνακες ασφαλείας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους triplex και στους security.

Τα κρύσταλλα triplex
Οι laminated-triplex υαλοπίνακες κατασκευάζονται από δύο ή περισσότερα τζάμια τα οποία συγκολλούνται μεταξύ τους με μία ειδική, ελαστική μεμβράνη από PVB. Η συγκόλληση γίνεται μέσα σε κλίβανο, σε συνθήκες θερμότητας και πίεσης και είναι εξαιρετικά ισχυρή και στέρεα. Ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας που προκύπτει από τη διαδικασία της συγκόλλησης αποκαλείται κρύσταλλο ασφαλείας χάρη στην εσωτερική μεμβράνη που συνδέει τα φύλλα του γυαλιού. Σε περίπτωση θραύσης από ατύχημα, σεισμό κ.α. τα τζάμια σπάνε, ωστόσο παραμένουν προσκολλημένα πάνω στην εσωτερική μεμβράνη χωρίς να πέφτουν αιχμηρά θραύσματα, αποκλείοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Επίσης, επειδή ο υαλοπίνακας δε καταρρέει και συγκρατείται πάνω στη μεμβράνη ακόμα και σπασμένος, συνεχίζει πρακτικά να παρέχει προστασία από τα καιρικά φαινόμενα ώσπου να αντικατασταθεί. Επιπλέον, τα κρύσταλλα triplex έχουν αυξημένες ηχομονωτικές ιδιότητες και φιλτράρουν την υπεριώδη UV ακτινοβολία σε ένα ποσοστό στης τάξης του 99% λόγω της εσωτερικής μεμβράνης από PVB.

Τα κρύσταλλα security
Τα κρύσταλλα αυτά είναι θερμικά σκληρυμένα γυαλιά ασφαλείας τα οποία έχουν υποστεί μια επεξεργασία θέρμανσης σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια ταχεία ψύξη. Αυτή η μέθοδος θερμικής σκλήρυνσης (tempering) δημιουργεί κρύσταλλα ασφαλείας τα οποία έχουν:

1. Αυξημένη μηχανική αντοχή στο βάρος και στην κρούση, καθώς είναι έως και 5 φορές πιο ανθεκτικό από το κοινό γυαλί.

2. Βελτιωμένη θερμική αντίσταση συγκριτικά με τα συμβατικά τζάμια. Τα κρύσταλλα ασφαλείας security διατηρούν τις ιδιότητες τους σε θερμοκρασίες από -70 μέχρι και +295 C και είναι έως και 8 φορές πιο ανθεκτικά σε ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας.

3. Ιδιότητες ασφαλούς θραύσης. Αυτά τα κρύσταλλα, αν σπάσουν, θρυμματίζονται σε πολύ μικρά θραύσματα τα οποία δεν είναι αρκετά μεγάλα ή αιχμηρά ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.